UX Writing Nedir? Nasıl UX Yazarı Olunur?
Kullanıcı Deneyimi Yazımı (UX writing), kullanıcıya yol gösteren net, anlaşılır ve kısa açıklamalardır. UX tanımı “User Experience” kelime grubundan geliyor.
UX writing kavramı ve gelişimi dünya çapında 1990 yıllarına kadar uzanıyor. Sebebi ise bu yıllarda bilgisayarların iş hayatında aktif bir şekilde kullanımının artması oluyor. Kullanıcıların iş hayatında hız kazanmak ve gelişen teknolojiye ayak uydurmak için açıldıkları bu dünya, onlara rehberlik edecek bir kılavuz ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Dönemin araştırmacıları etkin tasarım, kullanılabilirlik ve kolay erişim gibi kriterlerle birlikte “kullanıcı deneyimi” kavramını öne sürüyor.
Kullanıcı deneyimi ile şekillenen UX writing, dijital ortamda ziyaretçilere yol gösteriyor. Siteye gelen ziyaretçilere çeşitli ipuçları bırakıyor. Siz, bir kullanıcı olarak bu ipuçlarını takip edebilir ve aradığınız her ne ise, sonuca hızlıca ulaşabilirsiniz. Öyle ki, UX yazarlarının en önemli görevlerinden birisi de kullanıcı ile empati yaparak, onun ne aradığını tam olarak algılamak oluyor.
UX Writing Nasıl Olmalıdır?
Kullanıcı deneyimi yazım süreçlerinde tek bir şeyden emin olmak gerekir. Bu da, kullanıcının gerçekten iyi bir deneyim yaşadığından emin olmaktır. Öyle ki, UX yazarları için empati kurmak işin mutfağı, en temel noktasıdır.
İyi bir UX içerik, kullanıcıya az kelime kullanımı ile çok şey anlatır. Bu nedenle kelime seçimleri oldukça önemlidir. Bugün birçok sitede görmeye alışkın olduğunuz “Giriş yap”, “Oturum aç” veya “Şifremi unuttum” gibi söylemlerin tamamı kullanıcıya rehberlik eden ipuçlarıdır. “Şifremi unuttum” butonu ilk bakışta kullanıcıya bunun sebeplerini açıklamaz. Çünkü bir UX içerik olarak bu butonun ilk görevi, kullanıcıya şifresini hatırlatmaktır. Kullanıcı bunun sonuçlarını ya da arka planında yatan sebepleri giriş yaptıktan sonra da öğrenebilir.
Kullanıcı deneyimi içeren yazım teknikleri arasında bildirimler, açıklamalar ve reklam sloganları da gösterilebilir. Bunun yanı sıra infografik anlatımlar ve kullanıcıya rehberlik eden görsel içerikli döngüler de UX writing örnekleri arasında yer alır.
3 Temel Noktası ile UX Writing
UX kullanıcı deneyimi yazım teknikleri ile sitenize gelen ziyaretçilere yol gösterebilir, aradıklarını bulmalarını sağlayabilirsiniz. Günümüzde hızla yükselen “kaliteli kullanıcı deneyimi” kavramı, satış ve bilinirliğe etki eden önemli stratejilerden biri. “User Experience” konusu ile özdeşleşen ve UX writing temellerini oluşturan 3 kavram; rehber, eğitici ve bilgilendirici olarak sıralanabilir.
1.Rehber
Siteye giriş yapan kullanıcının elinden tutmak ve onu istediği şeye ulaştırmak temel amaçtır. Kullanıcıya rehberlik ederek amaçladığı sonuca ulaştırdığınızda, o kullanıcı “iyi bir deneyim” yaşayacaktır. Eğer sonuca daha hızlı ulaşırsa, örneğin 3 adımda tamamladıysa bu süreci, yaşadığı şey artık “kaliteli bir kullanıcı deneyimi” olacaktır. UX writing ile kullanıcıya rehberlik etmek ne kadar önemliyse, hızlı ve anlaşılır yaklaşım da bu kriter de oldukça önemlidir.
2.Eğitici
Kullanıcıya lafı uzatmadan aradığı şeyi vermektir. Net ve doğru olmak bu kavramın amacıdır. Yayın sektöründe sıklıkla kullanılan bir tabir olarak “hap bilgi” bu işin temelini oluşturur. Bugün bir hasta, belli bir ilaçla vücuduna olumlu etki eden 10 farklı bileşene tek seferde ulaşabilir.
3.Bilgilendirici
Kullanıcıların dolu verilere ve arkası sağlam yönlendirmelere ihtiyacı var. Bilgilenmeli ama aynı zamanda aldığı her bilgi işine yaramalıdır. Bugün bir kullanıcının herhangi bir platforma kayıt işlemleri sırasında izlediği temel birkaç yol var. 5 adımda üyelik tamamlayacağı bir sitede toplamda 5 kelime ile karşılaşması mümkün: “İlerle, İlerle, Atla, Atla, Tamamlandı”
UX Writing Örnekleri
%94 kullanım oranı ile arama motorları arasında dominesini koruyan Google üzerinden, UX writing kavramına çeşitli örnekler verilebilir. Bunun yanı sıra Apple ve Pinterest gibi dünyaca ünlü marka ve platformlar da kullanıcı deneyimi yazım tekniklerini kullanırlar.
Örnek 1:
Google’da bir şeyin nasıl yapılacağına dair arama sorguları sıklıkla yapılıyor. “Telefon nasıl güncellenir?”, “Yemek nasıl yapılır?”, “Empati ne demek?” vb. birçok arama sorgusu için Google her zaman çeşitli alternatifler sunuyor. Fakat bu alternatiflerden önce “nasıl ve ne” sorularına doğrudan cevap vermek istiyor. Google önderliğinde verilen bu cevap, UX writing standartlarına uygun bir örnektir.
Örnek 2:
Direkt kullanıcıların aradığı şeye odaklanan çeşitli online tool, araç ve gereçler bulunmaktadır. Özellikle ilk bakışta kullanıcının bu toldan nasıl yararlanacağını net bir şekilde anlaması gerekir. Açılış özelinde kullanıcıya doğrudan ulaşan anlatımlar da UX writing kapsamındadır.
Örnek 3:
Mobil bildirimler de UX writing iş kalemlerinden biridir.
Örnek 4:
“Fikirlerinizi bulmak için kaydolun!” Kullanıcıya doğrudan seslenen, saygın ve yol gösterici yazım teknikleri kullanıcı deneyimini kolay kılar.
Örnek 5:
“Aile genişledi. Sihir hiç değişmedi.” gibi samimi ve metafor içeren üsluplarla UX writing teknikleri uygulanabilir.
UX Yazarı Nasıl Olunur?
UX yazarı olan veya olmak isteyen kişilerin kelimelerle arasının iyi olması gerekir. UX writing’in ciddi bir kelime havuzu ve bakış açısı gerektiren bir iş dalı olduğunu söylemek mümkündür. Kullanıcı deneyimi UX writing’in temelini oluşturur. Empati kurmak, kendini kullanıcı yerine koyabilmek ve doğru kelime seçimleri yapmak UX yazarları için önemli noktalardır. Kullanıcı deneyimi yazımı için yazarlar çeşitli yöntemlerden faydalanırlar. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir;
- Kullanıcı için karmaşık gelen söylemlerin basitleştirilmesi
- 7’den 70’e, her yaş grubuna uygun anlaşılır dil seçimi
- Geleneksel kullanımlardan ziyade çarpıcı ve dikkat çekici söylemlerin tercihi
- Akılda kalıcı, yenilikçi ve günümüze uygun söylem seçimleri
- Kullanıcının aklındaki soruları önceden tahmin edebilmek ve uygun senaryolar çizmek
- Mizah ve mecazi anlatımlar kullanmak
- Karmaşık süreçlerin aslında ne kadar kolay olduğunu kullanıcıya aktarmak
UX ve Metin Yazarı Arasındaki Farklar
UX Yazarı | Metin Yazarı |
Kullanıcı deneyimi ön plandadır. | Satışları artırma ön plandadır. |
Kullanışlı yöntemler amaçlar. | Açıklayıcı ve detaylı bilgiler verir. |
Az sayıda kelime kullanır. | Kelime sayısı ve alternatifi fazladır. |
Kullanıcıya rehberlik eder. | Kullanıcıyı satışa yönlendirir. |
Gizli ipuçları sunar. | Belirgin ve dikkat çekici ifadeler sunar. |
UX writing, kullanıcı deneyimini temel alan bir yazım tekniğidir. Kullanıcıya rehberlik eden kısa ve özlü açıklamalara liderlik eder.
Her markanın ihtiyacı olan iyi bir kullanıcı deneyimi, bilinirlik ve satış üzerinde etkin bir rol oynar. Bu nedenle iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatmak önemlidir.
UX yazarı az seçenek ile çok şey anlatmayı amaçlayan, kullanıcı deneyimlerini ön planda tutan ve bu alanda deneyim kazanmış kişidir.
UX yazarı kullanıcıya rehberlik ederek, kaliteli bir kullanım deneyimi yaşamasını sağlar.
Birçok büyük markada UX writing örneklerini görmek mümkündür. Bunlar arasında Google, Apple, Facebook ve Pinterest gibi popüler isimler gösterilebilir.
UX writing teknikleri ile kullanıcı deneyimleri iyileştirildiğinden, ziyaretçi ve satış verilerinde artış yaşanır. Sürdürülebilir ve uzun soluklu müşteri ilişkileri için zemin oluşturulur.