İçerik Pazarlama Sözlüğü: İçerik Oluşturma Odaklı Terimler Nelerdir?
İçerik pazarlama konusu, dijital dünyada yer alan tüm markalar için oldukça önemlidir. Bu alanda pek çok terim vardır ve bunların ne anlama geldiğinin bilinmesi içerik pazarlama, içerik oluşturma, promosyon ve hedef kitleye hitap etme açısından büyük bir öneme sahiptir. Aynı zamanda bu terimlere hakim olan işletme sahipleri tüm süreç hakkında daha fazla bilgi sahibi olacağı için rakiplerinden öne çıkabilir. Bu nedenle içerik pazarlamaya dair olabildiğince fazla terim öğrenmek gerekir. Merak eden herkes için içerik pazarlama sözlüğünde yer alan içerik oluşturma odaklı terimler bu yazıda bir araya getirildi.
Kopya Düzenleme, Düzeltme ve Gerçeklik Kontrolü
Yukarıda sayılan editoryal teknikler, içeriklerin en kaliteli, doğru ve net hale gelmesi için kullanılır. Bunların her biri farklı amaçlara hizmet eder. Ayrıca farklı yaklaşımlar kullanılarak bu işler yapılır. İçerik hazırlama sürecinde kullanılan bu editoryal terimler aşağıda anlatılmıştır.
Kopya Düzenleme
İçeriğin kalitesi ve okunabilirliğini olumsuz etkileyebilecek herhangi bir hata ve tutarsızlık olup olmadığını tespit etmek için yapılır. Bu işlemde içerik gözden geçirilir ve düzenlenir. Dil bilgisi, noktalama işareti, imla ve dil sorunlarını kontrol etmeyi içerir. Kopya düzenleme esnasında gerekli görülürse; kelimeler, üslup, geçiş ile ilgili sorunları düzeltmek için içerik yeniden yazılabilir.
Düzeltme
Düzeltme, düzenleme sürecinden ayrı bir aşamadır. Bu aşamada, düzeltme yapan kişi, düzenleme esnasında gözden kaçırılan ve üretim esnasında yapılan herhangi bir tipografik hatayı yakalamak için içeriği inceler. Olası küçük hataları ortadan kaldırmak için bu aşama çok önemlidir.
Gerçeklik Kontrolü
İçeriğin ve kaynak kullanımının doğruluğunu kanıtlamak için gerçeklik kontrolü yapılır. Bu sayede içeriğin yanlış bilgi yayması önlenir. Aynı zamanda kaynakların yanlış tanınmaması ve yanlış alıntı yapılmaması için bu aşama çok önemlidir. İntihal ve telif hakkı ihlaline uğrama riskini ortadan kaldırır. Hedef kitlenin güvenini kaybetmemek için olası yasal cezalarla karşı karşıya kalmamayı sağlar.
Küratörlük
Bir içeriğin bir araya getirilmesi, seçilmesi, kategorilere ayrılması, yorumlanması ve sunulmasını içeren işlemlere küratörlük adı verilir. Marka tarafından yayınlanan bir içeriğin etki yaratmak amacıyla düzenlenmesi de küratörlük olarak adlandırılır. Etkili içerik oluşturma konusunda mutlaka bu aşamaya yer verilmelidir.
İçerik Pazarlama Sözlüğü: Kaliteli İçerik Nasıl Üretilir?
Kaliteli içerik oluşturmak, Google’ın önemsediği konulardan birisidir. SEO olarak adlandırılan içerik optimizasyonu, size kaliteli içerik üretme konusunda kolaylık sağlar. Kaliteli içerik oluşturma süreçleri şu şekilde sıralanabilir:
Pazar Analizi
Hedef kitleye uygun olarak nasıl içeriklerin üretileceğine bu aşamada karar verilir. Yazılacak olan konuyu hedef kitlenin ilgisini çekecek şekilde belirlemek gerekir.
Anahtar Kelime Analizi
İçerik yazmadan önce mutlaka anahtar kelime analizi yapmak ve anahtar kelime listesi içinden en ilgili olanları seçmek gerekir. Bu anahtar kelimelere başlıkta yer verilmeli ve içeriğin uygun yerlerinde kullanılmalıdır.
Başlık Seçimi
İlgi çekici ve merak uyandırıcı başlık, bir içeriği öne çıkaran önemli unsurlardan biridir. İçerik ne kadar güzel olursa olsun, doğru başlık kullanılmadığı sürece kullanıcılar içeriğe çekilemez. Başlık ve alt başlıklarda anahtar kelimelere yer vermek gerekir.
İçerik Formatı
İçerikle ilgili en önemli noktalardan biri kolay okunabilir olmasıdır. Bunun için içeriği paragraflar halinde yazmak, maddeleme yapmak, bold kelimelere yer vermek tercih edilebilir. Ayrıca yazım ve noktalamaya da dikkat edilmelidir. Çünkü imla hataları ile dolu bir içerik kullanıcıların içeriğe duyduğu güveni azaltır.
Görsel ve Video Kullanımı
İçeriği özgün ve orijinal bir görselle öne çıkarmak mümkündür. Aynı zamanda bu görselin kalitesi de çok önemlidir. Video da kullanıcıları içeriğe çekmeyi sağlar; zorunlu değildir ancak içeriğin daha zengin görünmesi için önemlidir.
Linkleme
İçerik oluştururken sitede bulunan diğer sayfalara linkleme yaparak kullanıcıların sitede daha uzun süre kalması sağlanabilir. Buna iç linkleme adı verilir. Dış linkleme ise içeriği oluştururken kullanılan kaynakları göstermek için kullanılır. Bu dış linkler sayesinde kullanıcılara en doğru bilgi verilebilir.
Blog içerik oluşturma konusunda bu aşamaları atlamadan yerine getirmeniz, sizi en doğru içeriği oluşturma sürecine ulaştırır.
Özgün İçerik Neden Önemlidir?
Kullanıcıların mevcut içeriklerdeki farklı bilgilere ulaşabilmesi için özgün olması gerekir. Bu sayede kullanıcılara daha fazla fayda sağlar. Eğer içerik özgün olmazsa, Google bu içeriğin bulunduğu siteye üst sıralarda yer vermeye gerek duymaz. Özgün içerik oluşturma neden önemlidir sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir:
- Özgün içerik sayesinde hedef kitlenize daha güçlü bir şekilde hitap edebilirsiniz. Herkesten farklı bir içerik üreterek ziyaretçilerinizin içeriklerinizi okumasını sağlayabilirsiniz.
- Arama motorlarında yükselmeniz için özgünlüğe önem vermelisiniz. Çünkü Google bunu çok önemsiyor ve özgün içeriğe sahip web sitelerini üst sıralara taşıyor.
- Ziyaretçi kazanmak için içeriklerinizin okunabiliyor olması gerekir. Özgün içerik web sitenize değer katar.
- Hem SEO hem de hedef kitleye hitap etmek için özgün içerik üretimi, önemli bir yol göstericidir.
Google’ın sizi ödüllendirmesini istiyorsanız, dijital içerik oluşturma konusunda özgünlüğe her zaman önem vermelisiniz. İçeriğiniz ne kadar faydalı olursa olsun, özgün olmadığı sürece kullanıcıların içeriğinize ulaşması çok zordur. Ayrıca özgün bir içerik, diğer içeriklerde olmayan bilgilerle doludur. Bu da kullanıcılar için maksimum fayda anlamına gelir.